Video-assistent

Video-ASSISTENT

De KNVB gelooft sterk in de toekomstige ondersteuning van een video-assistent in het voetbal. In de pilot Arbitrage 2.0 onderzoekt de KNVB – als enige land ter wereld – de mogelijke invulling hiervan. De video-assistent is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij met behulp van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion.

De KNVB onderzoekt of videoarbitrage een toegevoegde waarde kan zijn voor de huidige arbitrage. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de snelheid van het spel gewaarborgd blijft. Daarom richten de onderzoekers zich op cruciale situaties die de wedstrijd beïnvloeden. Het eerste seizoen van de pilot leert dat de video-assistent van waarde is bij gemiddeld drie à vier belangrijke beslissingen per wedstrijd. Een positieve constatering. 

FOTO videoreferee (1).jpg

Nu werkt de video-assistent nog op de achtergrond en staat hij niet in direct contact met de scheidsrechter. Voor een goed en gedegen onderzoek is het echter noodzakelijk om de video-assistent in een proefopstelling te gebruiken waarin deze de arbitrage daadwerkelijk kan ondersteunen. Hiervoor is toestemming noodzakelijk van de FIFA / IFAB (International Football Association Board). Daarom dient de KNVB eind 2014 een projectvoorstel in om de video-assistent in te voeren bij een aantal wedstrijden in een zogeheten gesloten competitie (bekercompetitie/beloftencompetitie).